POROVNANIE BÝVANIA V NOVOM A STAROM BYTE

Späť na články
/

17. mája 2022

Zásadné faktory s ktorými je nutné počítať pri výbere bytu v staršom bytovom dome a v novostavbe

Záujemcovia o vlastné bývanie riešia často otázku nové či staré. Zatiaľ čo pri rodinných domoch sú jednoznačne trendom novostavby, pri bytoch tento trend taký výrazný nie je. Nie všetci záujemcovia totiž poznajú dokonale problematiku a tak si určité podstatné veci nevšimnú. Klienti často krát neberú do úvahy vek, technický stav bytového domu a s tým spojené náklady, ktoré ich čakajú, resp. už nastali.

Starý byt v pôvodnom stave

Najnižšiu cenu za m2 získate kúpou starého bytu v pôvodnom stave. Poctivá a kvalitná rekonštrukcia stojí v priemere 450Eur/m2 alebo aj viac. Aj keď vymeníte v byte okná, elektroinštaláciu, vodovodné potrubie, radiátory,  vyrovnáte podlahy, nanovo spravíte omietky, vymaľujete, zariadite kúpeľňu a kuchyňu, avšak spoločné priestory ako schodiská, stupačky, výťahy, strecha a fasáda ostanú nezmenené. Práve na tento fakt by ste si mali dať pozor! Kompletná rekonštrukcia spoločných priestorov vyjde v priemere na 500 eur/m2. Častokrát sú byty v starších bytových domoch zaťažené úverom, z ktorého sa realizovalo zateplenie, pričom úver treba splácať. Výťahy, schodiská a iné spoločné časti bytového domu ostanú v pôvodnom stave a nemôžu byť porovnávané s kvalitou akú poskytujú novostavby.

Starý byt po kompletnej rekonštrukcii

Cenu, častokrát takmer rovnakú,ako pri novostavbe získate pri kúpe bytu po kompletnej rekonštrukcii. Rekonštrukcia  však má byť aktuálna a kompletná. Ak máte okná s izolačným dvojsklom, použité plávajúce podlahy a nie práve najčistejšie steny, počítajte tiež s dodatočnými nákladmi, resp. aktuálny štandard je nižší než dostanete v novostavbe.

Novostavba

Najvyššiu cenu za m2 zaplatíte pri kúpe novostavby. Za Vaše peniaze však dostanete bývanie postavené podľa aktuálnych trendov s využitím nových stavebných materiálov a moderných technológií akými sú napríklad vykurovanie o ohrev teplej vody pomocou tepelného čerpadla v Panorame. Novostavba znamená neporovnateľne vyššiu kvalitu bývania, aká sa žiadnou rekonštrukciou nedá dosiahnuť. Keďže novostavba bytového domu nie je zaťažená úverom spoločenstva výška Vášho mesačného poplatku bude výrazne nižšia, než akú platia ľudia v bytových domoch zaťažených úverom napr. na zateplenie. Jedným z najväčších benefitov bývania v novostavbe Panorama bude použitie technológie tepelného čerpadla na vykurovanie a ohrev vody. Nie len, že v dobe keď sa vykurovanie závislé od plynu stáva neistým, dynamicky rastie aj cena samotného vykurovania. Vykurovanie a ohrev vody tepelným čerpadlom zabezpečí pri aktuálnych cenách plynu (Máj/2022) až 50% úsporu na mesačných nákladov oproti vykurovaniu plynom. Pri avizovanom raste cien za plyn sa vyššie uvedený rozdiel ešte viac zväčší.

Parkovacie miesto

Ak si kúpite auto s cenou cca 30.000 eur, ročne stratí na hodnote v dôsledku amortizácie cca 3.000 eur. Ceny nehnuteľného majetku kontinuálne rastú a keďže parkovacie miesta nepodliehajú amortizácií, Vaše miesto na hodnote nestratí. V budúcnosti ho isto predáte za vyššiu cenu, než za ktorú ste ho kúpili. Kúpa auta je väčšinou nenávratná investícia. Naproti tomu je kúpa parkovacieho miesta investícia so zhodnotením, ktorú je navyše možné financovať hypotekárnym čerpaním.

Porovnanie mesačných nákladov spojených s vlastníctvom 3-izbového bytu o výmere 80 m2.

Ako máte možnosť vyčítať z tabuľky, kúpna cena novovstavby je síce vyššia, avšak mesačné náklady na bývanie sú výrazne nižšie, ako u starého zrekonštruovaného bytu. Za vyšší alebo porovnateľný mesačný poplatok môžete bývať v 50 rokov starom bytovom dome, alebo v novostavbe. Bývanie v novostavbe ponúka vyššiu kvalitu bývania a spoločenskú prestíž.

Hypotekárne financovanie

Banky štandardne ponúkajú financovanie vo výške 80% zo znaleckej hodnoty kupovaného bytu. Pri starších bytoch treba počítať s tým, že len zriedkakedy sa znalecká hodnota bytu rovná predajnej cene. Zvyčajne je nižšia, čo znamená, že do kúpy bude potrebné investovať o to viac vlastných zdrojov. Oproti tomu, predajné ceny bytov v novostavbe Panorama sú v banke nastavené zároveň ako znalecké ceny, kde má kupujúci istotu, že mu banka poskytne financovanie z plnej výšky predajnej ceny. Azda najväčší benefit, ktorému staršie byty nie sú schopné v rámci financovania konkurovať je, že v novostavbe Panorama financujúca banka automaticky posudzuje klienta na čerpanie až do výšky 90% predajnej ceny s garanciou najvýhodnejšieho úroku.

01_CESTA

VYBERTE SI
Z PONUKY BYTov

bytovka